Назад
Масляна: 7 кращих рецептів млинців по днях тижня

Навигация по разделу

Як провести зиму і зустріти весну, або 7 кращих рецептів млинців на Масляну

Как провести зиму и встретить весну, или 7 лучших рецептов блинов на масленицуУ сучасному світі Масляна відзначається вже не так масштабно, як за часів наших бабусь, але в той же час питання приготування смачних млинців досі не втратив своєї актуальності. Саме тому ми детально опишемо 7 популярних рецептів, які будуть корисними протягом усього тижня святкувань, але для початку звернемося до історії.


Витоки свята

Протягом року християни відзначають чимало релігійних свят, але що стосується Масляної, то вона не завжди була такою.

У минулі часи весь тиждень святкувань пов'язували з поклонінням язичницьким божествам, які повинні були дарувати хороший урожай і родючість протягом усього року.

У східнослов'янському народному календарі це свято являє собою своєрідну межу між зимою і весною, між м'ясоїдством і Великим постом. Дата початку "сирної седмиці" (характерна назва періоду в календарі. Російської Православної церкви) прив'язана до православної Пасхи, тому щорічно може змінюватися.Истоки праздника Багато традицій, пов'язані з Масляною, збереглися і до нашого часу. Наприклад, головним блюдом є млинці, що символізують у наших предків Сонце, таке ж золотисте, рум'яне, кругле і гаряче.

Вважалося, що спечений млинець або коржик будуть хорошим жертовним хлібом для язичницького божества, що дарує людям тепло і світло.

Додатковими атрибутами святкувань виступають опудало Масляної, народні гуляння і навіть катання на санках.

Чи знаєте ви? напередодні Масляної наші предки виготовляли не одне, а відразу два опудала — Масляна і Масляну, які символізували нареченого з нареченою. Після спалювання їх попіл розвіювали по полях, вірячи, що це принесе хороший урожай в новому році.

Кращі рецепти млинців з покроковим фото і відео

Кожен день Масляної має своє головне блюдо, але так чи інакше, це все одно буде млинець, приготований і поданий різними способами. Розглянемо всі сім можливих варіантів його створення.

« зустріч " (рецепт млинців на молоці на понеділок)

Споконвіку в цей день Масляної, перший спечений млинець віддавали нужденним, а решта належало їсти за загальним сімейним столом.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник) Не дарма ж перший день Масляної призначений для зустрічей.

Доречними в цей день будуть тонкі млинці, приготовані за класичним рецептом — на молоці, які при бажанні ви можете доповнити будь-якої солодкою начинкою.

З продуктів вам знадобиться :

  • 1 л молока;
  • 2 яйця;
  • 270 г борошна;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 3-4 ст. ложки рослинної олії;
  • Маленька щіпка солі і соди (можна на кінчику ножа);
  • Для змазування млинців можна підготувати вершкове масло або варення, але це за бажанням.
Кухонне начиння : велика дволітрова каструля, миска, віночок, сковорідка, лопатка для перевертання.

Процес випічки млинців проходить в такій послідовності:

  1. Беремо каструлю, і виливши в неї відведені кількість молока, ставимо на плиту, щоб трохи підігріти (холодне молоко не дозволить млинців добре пропектися).«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  2. Поки молоко гріється, розбиваємо в окрему миску два яйця і додаємо до них цукор, дрібку солі і соди, все це ретельно перемішуючи (саме така пропорція інгредієнтів дозволяє отримати млинці як для солодкої, так і для несолодкої начинки).«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  3. У збиту яєчну суміш додаємо 3-4 ложки рослинної олії (можна звичайного соняшникової) і знову все ретельно перемішуємо.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  4. Тепер з каструлі відміряє приблизно 300 мл вже підігрітого молока і виливаємо до решти збитим інгредієнтів.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  5. Додаємо борошно, і перемішуємо все до однорідного стану.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  6. Як тільки в тесті зникнуть дрібні грудочки, додаємо в нього залишився кількість молока і знову все змішуємо, щоб наша жижа придбала консистенцію густих вершків.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  7. Якщо ви не поспішайте, можете залишити тісто на півгодини при кімнатній температурі, щоб всі його компоненти почали краще взаємодіяти між собою, але якщо ви чекаєте гостей і поспішайте, то цей етап можна упустити.
  8. Дістаємо сковорідку (добре, якщо у вас є спеціальна млинцева), ще раз моєму її і ставимо на плиту.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  9. Добре розігрів сковороду, змащуємо її тонким шаром рослинного масла, для чого можна використовувати спеціальну силіконову щіточку або складену в декілька шарів паперову серветку.
  10. За допомогою ополоника наливаємо на сковороду тісто, трохи обертаючи її і тим самим рівномірно розподіляючи нашу суміш по всій поверхні (перед кожним наступним млинцем тісто бажано перемішувати).«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)
  11. Залишаємо млинець смажитися на 20-30 секунд, після чого швидко перевертаємо на іншу сторону.«Встреча» (рецепт блинов на молоке на понедельник)

важливо! вогонь під сковородою повинен бути більше середнього, інакше ваші млинці будуть готуватися довше і цей процес займе більше часу.

Закінчивши з смаженням млинців, можете змастити їх вершковим маслом або загорнути начинку. Одним з популярних варіантів вважається традиційна сирна, приготована з використанням сиру і Ізюма .

Відео: Як приготувати млинці на молоці

«загравання» (рецепт млинців на дріжджах на вівторок)

На другий день Масляної, в минулі часи часто проводили оглядини наречених, і як годилося, гостей нареченого зустрічали щедро накритим столом, на якому були присутні і млинці. Хорошим рецептом для вівторка буде варіант з використанням дріжджів, адже млинці виходять пишними і ситними — то, що треба до святкового столу.«Заигрыши» (рецепт блинов на дрожжах на вторник) інгредієнти:

  • 4 склянки теплої, кип'яченої води;
  • 6 ст. ложок соняшникової олії;
  • 3 середніх яйця;
  • 20 г сухих пресованих дріжджів;
  • ½ чайної ложки солі;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • 220 г двічі просіяного борошна;
  • Вершкове масло для змазування млинців.

Кухонне начиння: дві глибокі миски, сковорода, харчова плівка, віночок, лопатка для перевертання.

Послідовність виконання всіх дій наступна:

  1. Розминаємо руками дріжджі і висипаємо в глибоку миску.
  2. Додаємо до них половину відміряної кількості цукру і півсклянки теплої, кип'яченої води.
  3. Добре все розмішавши, вводимо в нашу суміш столову ложку борошна і знову все перемішуємо.
  4. Накриваємо ємність харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці приблизно на півгодини. Готової опара вважається тоді, коли на поверхні суміші з'являється висока і пишна шапка, що свідчить про нормальну дію дріжджів.
  5. На час відставляємо опару в сторону, і в окремій глибокій мисці змішуємо яйця із залишком цукру, додаючи до них сіль і воду, що залишилася.
  6. Добре все розмішавши, з'єднуємо вміст двох ємностей (виливаючи опару до яєць) і знову все ретельно перемішуємо.
  7. В отриману суміш порційно вводимо борошно і виливаємо соняшникову олію, розмішуючи все до однорідного стану.
  8. Залишаємо ємність на півгодини в теплій кухні і після закінчення цього часу приступаємо до смаження млинців.
  9. Сковорідку можна змащувати таким же способом, як і в першому варіанті, при смаженні перевертаючи млинці через 1 хвилину (як тільки добре підрум'яняться краю).

Готові млинці можна подати до столу замість хліба, або ж загорнути в них несолодку начинку (для солодкої, потрібно додати більше цукру в тісто).

" Лакомка» (рецепт млинців з ікрою на середу)

В середу, тобто на третій день Масляної, за традицією тещі повинні приймати у себе зятя, пригощаючи його смачними і ситними млинцями.

Що ж може бути кращим доповненням до цієї страви, ніж ікра, тому давайте розглянемо рецепт приготування саме з цим інгредієнтом.«Лакомка» (рецепт блинов с икрой на среду) По суті, мова йде про тих самих класичних млинцях (приготування описано в першому рецепті), тільки в якості начинки до них потрібно підготувати червону ікру, і кожен млинець добре промазати розтопленим вершковим маслом.

На один середній млинець знадобитися приблизно столова ложка ікри, яку рівномірно розподіляють посередині. Поклавши ікру, скачує трубочку і розрізаємо на дві частини.

Половинки викладаємо на тарілку, розрізом до краю, щоб було видно ікру. Також ви можете просто скласти млинці трикутником і по столовій ложці викласти ікру зверху на них.

чи знаєте ви? у стародавні часи Масляна знаменувала собою перехід в Новий рік, тому її можна порівняти з сучасним 31 Грудня. Перші три дні тижня іменувалися вузькою масляною, а з четверга вона ставала широкою і повсюдно спостерігалися новорічні гуляння.

« розгул » (рецепт млинців на пиві на четвер)

Четвертий день Масляної вважався нашими предками найважливішим, тому в четвер припинялися будь-які справи і люди віддавалися масовим гулянням.

Однак будь-яке веселощі в цей день просто не може обійтися без смачного і поживного вечері у вигляді товстих млинців, приготованих на пиві, а значить, варто приділити увагу і цього «масляного» рецептом.«Разгул» (рецепт блинов на пиве на четверг) інгредієнти:

  • 1 склянка пива;
  • 2 яйця;
  • 1 стакан молока;
  • 1 склянка борошна;
  • 1-2 ст. ложки цукру (в залежності від того будете ви використовувати солодку або іншу начинку);
  • Щіпка солі;
  • 0,5 чайної ложки соди;
  • 4 ст. ложки соняшникової олії.

Кухонне начиння : глибока миска, віночок, сковорода, лопатка для перевертання млинців.

Процес приготування складається з наступних кроків:

  1. Яйця, сіль, соду і цукор змішуємо в глибокій мисці (або каструлі) до утворення однорідної маси.
  2. Поступово вводимо борошно, пиво і молоко (саме в такій послідовності), кожен раз все добре перемішуючи.
  3. До отриманого однорідного тесту додаємо соняшникову олію і після змішування залишаємо все на 5-7 хвилин настоятися і краще розчинитися.
  4. За цей час нагріваємо сковороду, змащуємо її невеликою кількістю соняшникової олії і починаємо виливати ополоником тісто. На кожній стороні млинець буде смажитися приблизно по півхвилини, після чого одну сторону можна промазати розтопленим вершковим маслом.

Насправді пиво в таких млинцях практично не відчувається і їх можна подавати як з м'ясною, так і з солодкою начинкою, правда, в останньому випадку краще додати більше цукру. Також вони непогано поєднуються зі сметаною, і в цьому випадку їх можна просто скласти трикутником на тарілку, а поруч покласти по ложці сметани.

« тещині вечірки » (рецепт млинців на кефірі на п'ятницю)

Погостювавши у тещі в середу, на п'ятий день Масляної зять повинен приймати її в своєму будинку, зрозуміло, пригостивши не менш смачними млинцями (можна власного приготування). Хорошим рішенням стане нескладний рецепт на основі кефіру, який дозволить вам отримати не тільки смачне, але і красиве блюдо практично з ажурним малюнком.«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу) інгредієнти:

  • 400 г кефіру;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 170 г борошна;
  • 2 ст. ложки рослинної олії;
  • Щіпка солі;
  • Трохи менше половини чайної ложки соди.

Кухонне начиння: глибока миска, віночок, сковорода.

Процес приготування млинців:

  1. Змішуємо в мисці кефір, яйця, цукор і сіль так, щоб останні повністю розчинилися.«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу)
  2. Порційно вводимо в отриману суміш борошно, продовжуючи все перемішувати віночком, а потім залишаємо тісто на 30 хвилин.«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу)
  3. Через півгодини, розводимо в окремій мисочці соду, просто додавши до неї невелику кількість води (на 0,5 л кефіру припадає приблизно половина чайної ложки).«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу)
  4. Ще раз перемішуємо вже постояло тісто, додаємо до нього соняшникову олію і розведену соду, а після чергового перемішування можемо переходити до смаження.«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу)
  5. Нагріваємо сковороду, змащуємо її невеликою кількістю соняшникової олії і виливаємо ополоником перший млинець.«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу)
  6. Через 30 секунд або 1 хвилину перевертаємо його на іншу сторону і продовжуємо смажити до повної готовності на середньому вогні. Таким же способом готуються і інші, тільки сковорідку вже годі й промащувати маслом.«Тёщины вечерки» (рецепт блинов на кефире на пятницу)

важливо! якщо ви хочете, щоб у ваших млинців з'явилися дірочки побільше, тоді рекомендуємо перед змішуванням з іншими інгредієнтами трохи підігріти кефір, а самі млинці смажити на дуже гарячій сковорідці.

Готову страву можна подавати до столу з варенням або политою зверху помадкою, присипавши тертими горішками.

Відео: Як приготувати млинці на кефірі

« зовиці посиденьки » (рецепт млинцевого торта на суботу)

За старовинною традицією, в масляну суботу прийнято запрошувати в гості зовиць. Знову ж таки, обійтися без млинців при таких посиденьках не вийде, але на цей раз ще більше хочеться здивувати гостей. Відмінним варіантом частування стане млинцевий торт-хороший додаток до чаю або кави.

Рецепт приготування ласощів не такий складний, як може здатися на перший погляд, та й продукти в ньому цілком звичайні.

Для млинців:

  • 300 г борошна;
  • 4 чайних ложки цукру;
  • 1 л молока;
  • 4 яйця;
  • ½ чайної ложки солі;
  • 55 мл соняшникової олії.

Для начинки:

  • 2 банана ;
  • 1 яблуко ;
  • Половинка лимона ;
  • 40 г вершкового масла;
  • 25 г цукру;
  • 25 мл коньяку;
  • 1 упаковка желе;
  • 20 г волоських горіхів;
  • 150 г сметани.

Кухонне начиння: широка і глибока миска, сковорода, лопатка для перевертання млинців, силіконова форма.

Процес приготування торта наступний:

  1. Змішуємо яйця, цукор і сіль.
  2. Додаємо 100 мл молока і всю просіяне борошно, розмішуючи до однорідного стану віночком.
  3. Вливаємо молоко, що залишилося, додаємо рослинне масло і знову все розмішуємо.
  4. Отримане тісто проціджуємо через дрібне сито, щоб прибрати всі залишилися грудочки.
  5. Змащуємо сковорідку невеликою кількістю соняшникової олії і добре розігрів її, виливаємо ополоником тісто, рівномірно розподіляючи його по поверхні.
  6. Після появи по краях коричневої скоринки, перевертаємо млинець на іншу сторону і смажимо ще кілька секунд. Таким же чином прожарюються і всі інші.
  7. Тепер переходимо до начинки. Очищаємо і режим наші фрукти: банани — невеликими кружечками, а яблука — часточками.
  8. На розігріту сковороду кладемо масло і чекаємо поки воно повністю розтопитися, промазавши собою всю поверхню.
  9. Викладаємо в масло порізані яблука (вони готуються трохи довше бананів), додаємо сік лимона (необов'язково всієї половинки) і як тільки на яблуках з'явиться красива скоринка, вводимо банан. Ви можете не вичавлювати сік, а просто наколоти підлогу лимона на вилку і весь час смаження фруктів змащувати поверхню сковорідки.
  10. Додаємо цукор, а за ним і коньяк, який потрібно підпалити прямо в сковорідці.
  11. Перемішавши ще раз весь вміст, перекладаємо його в окрему тарілку і переходимо до приготування желе.
  12. Желе розлучається згідно з вказівками на пакетику, тобто на 90 г продукту знадобитися 400 мл теплої води.
  13. Поки рідина настоюється, займемося скручуванням млинців: на кожен з них викладаємо по два шматочки яблука і стільки ж банана, після чого загортаємо все це в трубочку.
  14. Готові млинцеві трубочки викладаємо в силіконову форму, розміщуючи їх по колу.
  15. Заливаємо все млинці жилі і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
  16. Готовий і вже застиглий пиріг потрібно перекласти в тарілку і змастивши сметаною, присипати подрібненими волоськими горіхами.
«Золовкины посиделки» (рецепт блинного торта на субботу) Це смачне і легке в приготуванні блюдо відмінно підійде практично до будь-якого святкового столу.

чи знаєте ви? існує думка, що раніше Масляну називали Комоедіцей і відзначали 20 або 21 березня. "Грудкою" колись називали ведмедів, які якраз прокидалися до свята. Саме їм " приносили в жертву» спечені млинці, звідси і приказка: «перший млинець комам».

« прощений день » (рецепт фаршированих млинців на неділю)

Самий довгоочікуваний і насичений день Масляної — це неділя. Він завжди був присвячений проводам зими і передбачає масові гуляння, з відвідинами гостей і великими застіллями.

Зрозуміло, що в такий день одних млинців буде мало, тому пропонуємо вам рецепт фаршированого млинцевого страви з м'ясною начинкою.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье) інгредієнти:

  • 1 л молока;
  • 2 яйця;
  • 300 г просіяного борошна;
  • 150 г вершкового масла;
  • ½ чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 200 г фаршу;
  • 1 цибулина.
Кухонне начиння: глибока миска, віночок, сковорода, лопатка для перевертання млинців і помішування начинки.

Процес приготування фаршированих млинців можна розділити на наступні етапи:

  1. У глибоку ємність розбиваємо яйця, додаємо сіль і добре перемішуємо.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  2. Засипаємо цукор і знову збиваємо все до однорідної консистенції.
  3. Додаємо приблизно 2/3 наявного молока і знову все розмішуємо.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  4. Порціями вводимо борошно, розділивши її на кілька частин і кожен раз добре розчиняючи в рідкій суміші (не повинно бути ніяких грудок).«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  5. Вливаємо молоко, що залишилося і знову все перемішуємо.
  6. На водяній бані розтоплюємо масло і додаємо його в тісто.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  7. Ставимо сковорідку на вогонь, і як тільки вона добре розігріється, змащуємо її шматочком сала або невеликою кількістю соняшникової олії.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  8. Виливаємо ополоником тісто, рівномірно розподіляючи його по всій поверхні.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  9. Обсмажуємо млинець з двох сторін і викладаємо на тарілку. Таким же чином смажимо і інші.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  10. Нарізаємо кубиками цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  11. Додаємо на сковорідку фарш і так само прожарюємо до повної готовності.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  12. Викладаємо готову начинку на млинці, в розрахунку 2 ложки фаршу на 1 млинець, і загортаємо їх конвертиком.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)
  13. Всі конвертики обсмажуємо з кожного боку протягом хвилини.«Прощенный день» (рецепт фаршированных блинов на воскресенье)

Таким чином, у нас вийшло готове і ситне блюдо, яке можна подавати до столу зі сметаною, просто прикрасивши зеленню.

Відео: Як приготувати фаршировані млинці з м'ясом

Ворожіння на млинцях на Масляну

Більшість людей розглядає приготовані млинці тільки як смачна страва, але як виявилося, на них ще й гадати можна. Так, випікаючи дріжджові млинці, зверніть увагу на те, як підходить тісто: якщо добре, значить, і рік буде вдалим, а ось якщо немає, тоді проблем не минути.

Також Вашої уваги заслуговує перший спечений млинець. Якщо він пишний і рівний — незаміжня господиня скоро вийде заміж, а заміжній жінці ці характеристики обіцяють щасливе сімейне життя.

Крім того, перший спечений млинець завжди можна було винести випадковому перехожому-чоловікові і дізнатися його ім'я, адже за повір'ям саме так буде звати судженого дівчини.Гадание на блинах на Масленицу Особливо вразливі панянки намагалися вгадати свою долю по химерним візерункам на запеченому тесті, правда, більшість з них бачили тільки те, що хотіли.

При бажанні, ви можете зробити перший млинець набагато товщі інших і запекти разом з ним різні предмети, щоб розподіливши шматочки між усіма членами сім'ї дізнатися, що кого чекає в наступному році.

рекомендуємо прочитати як приготувати гарбузовий кекс .

Одним словом, Масляна у всіх сенсах дуже цікаве свято, адже протягом тижня і з рідними зустрітися можна, і погуляти, і вдосталь наїстися, а іноді навіть дізнатися свою долю. Саме тому не варто ігнорувати традиції своїх предків і краще уважніше вивчити всі тонкощі святкування.


Зараз читають
Як відрізнити гусака від гуски. Як за зовнішніми даними знайти гусака в зграї птахів. Про домашнє пернате стадо
Як відрізнити гусака від гуски. Як за зовнішніми даними знайти гусака в зграї птахів. Про домашнє пернате стадо
Особливості відмінності гусей за статевою ознакою: зовнішні статеві озна ...
Айва японська (хеномелес): опис, користь і шкода для здоров'я, рецепти
Айва японська (хеномелес): опис, користь і шкода для здоров'я, рецепти
Айва японська: користь і шкода плодів рослини для організму людини. Найб ...
Як правильно приготувати вино «Ізабелла» в домашніх умовах
Як правильно приготувати вино «Ізабелла» в домашніх умовах
Як правильно приготувати вино «Ізабелла» в домашніх умовах
Декоративні чагарники для дачі (фото і назви)
Декоративні чагарники для дачі (фото і назви)
Декоративні чагарники для дачі (фото і названия)
Що таке стільниковий мед, як правильно їдять стільники
Що таке стільниковий мед, як правильно їдять стільники
Що таке стільниковий мед, Як правильно їдять соты
Відскік цін на соєві боби з-за можливості обмеження експорту з Аргентини
Відскік цін на соєві боби з-за можливості обмеження експорту з Аргентини
Американські ф'ючерси на сою продовжили відскік від різкого падіння на п ...
В Ізраїлі пояснюють, чому діабетикам можна пити вино
В Ізраїлі пояснюють, чому діабетикам можна пити вино
Ізраїльські вчені, провів масове дослідження протягом 2 років, дійшли ви ...
Новое youtube видео