Назад
Що таке каперси і як вони виглядають: смак, користь, де ростуть, шкідливі властивості і калорійність

Навигация по разделу

каперси-рослина: вирощування в домашніх умовах і застосування в кулінарії

КаперсыКаперси в даний час можна зустріти в багатьох супермаркетах, проте не всі знають про їх застосування в багатьох сферах життя. У нашій статті ми розповімо про те, що являють собою каперси, про їх корисні властивості, а також про особливості вирощування цієї екзотичної рослини у себе вдома.


Історична довідка

Каперси відомі з давніх часів, їх використовували в якості їжі і засоби лікування ще в Стародавньому Римі та Греції. В Африці і Азії їх вживали як пряність, а в Узбекистані з насіння цієї рослини виготовляли масло. У Закавказзі каперси вважаються традиційним харчовим рослиною, його їдять свіжим, маринують, солять і вживають в якості приправи.

Сприятливі властивості цієї рослини для організму використовували також стародавні цілителі. З його допомогою лікували рани, порізи, його використовували як болезаспокійливий, сечогінний і жовчогінний засіб.

Ботанічний опис і поширення

Каперси колючі-сланкий багаторічний чагарник, його стебла виростають до півтора метрів, а корінь може досягати 12 метрів. Листя округлі, загострені на верхівці і з дрібними волосками на нижньому боці.Цветение каперсов період цвітіння-травень-червень. квітки поодинокі великого розміру, спочатку їх колір білий, але відцвітаючи, набувають рожевого відтінку.

Плоди цього чагарнику-коробочки зеленого кольору, що розкриваються на кілька стулок. М'якоть червоного кольору. Усередині коробочок насіння сіро-бурого кольору. Довжина плодів не перевищує 2 сантиметрів, а розмір в діаметрі близько 1 сантиметра. У їжу вживають не розкрилися бутони рослини.

Чи знаєте ви? крім каперсів, що ростуть в диких умовах, існують сортові культури, виробництвом яких займаються в Іспанії, Італії та Франції.

Цей колючий чагарник широко поширений Північній Африці, Індії, Криму, а також в посушливих областях Середземномор'я і Кавказу.

Хімічний склад

Це екзотична рослина містить багато ефірних масел, ферментів і харчових волокон, серед яких пектин, що сприяє налагодженню обміну речовин і виведення з організму шлаків і токсинів.Каперсы Також це джерело вітамінів і мінералів, які потрібні організму для нормального функціонування. У каперсах містяться вітаміни А, В, З, Е, К.з мінералів можна виділити кальцій, фосфор, залізо, цинк, магній, натрій, калій, йод.

Енергетична цінність і калорійність

Хоча в цій рослині дуже багато корисних речовин, воно низькокалорійне. У 100 грамах свіжих каперсів міститься всього 14 кілокалорій, а в консервованих — 23 кілокалорії.

На 100 грам продукту доводиться 2,36 грам білків, 0,86 грам жирів і 4,89 грам вуглеводів.

Корисні властивості

Каперси володіють багатьма корисними властивостями, серед яких основними є:

  • Зміцнення стінок судин. Плоди відмінно підходять як профілактичний засіб при серцево-судинних захворюваннях.
  • Підвищення імунітету. Це відбувається завдяки високому вмісту в рослині аскорбінової кислоти.
  • Прискорює обмінні процеси. Можна використовувати їх для зниження ваги.
  • Має протизапальну і ранозагоювальну властивість.
  • Позитивний вплив на якість крові. Вона добре згортається і знижується ймовірність крововиливів.
  • Має знеболюючу дію.
  • Поліпшення травлення і очищення кишечника. Це відбувається завдяки високому вмісту в плодах рослини пектину і клітковини.
  • Має антиоксидантні властивості. Вживання в їжу каперсів уповільнює процес старіння і допомагає при боротьбі з раковими клітинами.
  • Допомагає при захворюваннях щитовидної залози.
Каперсы

Застосування в кулінарії

Свіжі бутони екзотичного чагарнику на смак гіркуваті, тому для вживання в їжу проводять деякі дії. Після збору їх зав'ялюють на відкритому повітрі і протягом 3 місяців витримують в сольовому розчині, додаючи оцет або оливкове масло. Ще їх маринують або пересипають сіллю в скляних ємностях.

важливо! для того щоб видалити з каперсів надмірна кількість солі при вживанні в їжу, потрібно попередньо вимочити їх в мисці з водою або ошпарити.
плоди мають пікантний гоструватий смак, злегка терпкий і кислуватий. за смаком вони віддалено нагадують гірчицю і чорний перець .

Серед добре поєднуються з ними продуктів-м'ясо, морепродукти, риба, овочеві салати, яйця, зелень, макаронні вироби, сири, оливкова і вершкове масло.

Додавання невеликої кількості каперсів в суп, рагу або салат зробить смак незвичайним і додасть страві нотку екзотичності.

Дізнайтеся, як застосовують в кулінарії такі екзотичні рослини як момордика , бамія , папайя .

Каперсы в кулинарииЯкщо каперсів немає в наявності, а в страві заявлений цей інгредієнт, то вийти з цієї ситуації можна, замінивши їх іншим продуктом. У класичному рецепті салату Олів'є плоди рослини давно замінили солоними огірками. Для м'ясних страв і рибних страв заміною каперсів будуть схожі за смаком оливки. У салатах замінником екзотичної рослини стануть мариновані стручки натурції.

квіти Ромен , точніше бутони, маринують і використовують, як каперси, в супах, борщах та інших стравах.

Шкідливі властивості і протипоказання

Незважаючи на велику кількість корисних якостей, в деяких випадках каперси протипоказані до вживання:

  • Через підвищену концентрацію натрію в своєму складі вони є алергеном, тому не рекомендується вживати їх вагітним і людям з індивідуальною непереносимістю натрію.
  • Це екзотична рослина протипоказано при гіпертонії, підвищеної статевої збудливості і запорах, так як може викликати загострення цих хвороб.
  • Вживання великої кількості цих плодів в їжу може викликати нудоту і метеоризм.
Каперсы

ВИРОЩУВАННЯ каперсів в домашніх умовах

Домашнє вирощування цієї рослини — рідкісне явище, однак для любителів екзотики на своїй грядці знадобляться деякі поради.

Освітлення

Воліє прямі сонячні промені і хороше освітлення.

Температурний режим

Рослина любить високу температуру. Оптимально, щоб взимку стовпчик термометра не опускався нижче +5-10°С.чагарник може витримати температуру до -8°С. Рекомендовано восени переносити його в світле прохолодне приміщення (5-15°з). В таких умовах відбувається повне або часткове скидання листя.

Полив

Чагарник не потребує частого поливу, він може використовувати вологу, яка знаходиться в повітрі.Каперсы

важливо! не рекомендується заливати рослину водою, це буде перешкоджати отриманню кисню корінням.

Грунт і добрива

Посів насіння потрібно проводити з березня по травень. Вони досить невибагливі, вирощувати цей чагарник можна навіть на непридатних для інших культур піщаних грунтах. Сіють їх широкорядним способом (70см) з відстанню між кущами 40-50 см.удобрювати чагарник рекомендується два рази на рік: в травні і липні. Для цього потрібно взяти розвести водою 5-6 грамів гранул азоту.

Пересадка

Каперси ростуть досить повільно, в перший рік вони не плодоносять, а тільки дають велику кількість листя. У зв'язку з цим вони довгий час можуть жити в горщиках діаметром до 16 см.

Однак незважаючи на повільне зростання, це потужні рослини, коріння яких можуть досягати 12 метрів в довжину. Тому підросли каперси потрібно пересаджувати в теплицю або відкритий грунт.Выращивание каперсов

Розмноження

Цей чагарник розмножується насінням, для чого бутони повинні розкритися, а плоди дозріти. Але при відсутності на чагарнику бутонів, можна розмножити його відводками.

Хвороби і паразити

Потрібно берегти молоді саджанці від грибкових інфекцій і шкідників, добре провітрювати приміщення і обприскувати його фунгіцидом.

На каперсах можуть з'явитися попелиця і слимаки. Для боротьби з ними необхідно вжити таких заходів:

  • Змити їх з рослини струменем води;
  • Протерти листя мильним розчином;
  • Обробити чагарник фунгіцидом.
Каперсы Ці процедури потрібно проводити до повного зникнення шкідників.
чи знаєте ви? у грецькій кухні застосовують не тільки плоди каперсів, а й листя цього чагарнику: їх варять і маринують, а в сухому вигляді використовують для закваски сирів.
Хоча каперси і вважаються елементами середземноморської кухні, вони можуть зайняти своє місце і в нашому раціоні. Завдяки властивостям і багатому вітамінами і мікроелементами складу, їх можна використовувати в їжу з користю для здоров'я. А знаючи всі тонкощі вирощування та догляду, можна милуватися цим екзотичним рослиною на своїй грядці.
Зараз читають
Червона сеча у кролика: причини, лікування, профілактичні заходи
Червона сеча у кролика: причини, лікування, профілактичні заходи
Червона сеча у кролика: причини появи, першочергові заходи при виявленні ...
Діморфотека: посадка і догляд у відкритому грунті, види і фото квітів
Діморфотека: посадка і догляд у відкритому грунті, види і фото квітів
Як вирощувати діморфотеку. Як правильно вибрати сорт діморфотеки. Посадк ...
Найнебезпечніші хвороби і шкідники червоної (звичайної) горобини: профілактика, ознаки і лікування
Найнебезпечніші хвороби і шкідники червоної (звичайної) горобини: профілактика, ознаки і лікування
Найнебезпечніші хвороби і шкідники червоної (звичайної) горобини: профіл ...
Мимулюс, або губастік: опис, види, гібриди і кращі сорти
Мимулюс, або губастік: опис, види, гібриди і кращі сорти
Мімулюс, або губастік: опис, види, гібриди і кращі сорти
Знайомимося з кращими сортами груш для Підмосков'я
Знайомимося з кращими сортами груш для Підмосков'я
Побачили на полицях заморську красуню-грушу, але не впевнені, чи зможете ...
Кращі сорти полуниці: описи
Кращі сорти полуниці: описи
Полуниця! Пробувати дозволяється, відмовлятися-ні!
Хмельницька область завершила посів цукрових буряків
Хмельницька область завершила посів цукрових буряків
Аграрії Хмельницької області завершили сівбу цукрових буряків, яка була ...
Новое youtube видео