датські вчені знайшли заміну сої
Виробництво сої залишає великий відбиток на кліматі і навколишньому середовищі. Проте, може бути й інший спосіб отримання такого бажаного білка з власного виробництва в набагато більш стійкій формі. Джерелом може бути люцерна - одна з найбільш широко вирощуваних кормових культур у світі.
При нормальних умовах люцерна може легко виробити 12 т сухої речовини на гектар, з яких 25% — екстрагований білок (3000 кг/га). Це стійка культура з власною азотфіксацією, яка надає глибокий вплив на поліпшення структури грунту.
Таким чином, потреба в глибокій обробці грунту знижується, а це означає, що викид СО2 і оксидів азоту набагато менше, ніж у сої.
В рамках датського дослідницького проекту, очолюваного DLF, вчені зараз з'ясовують, які лінії люцерни містять найбільшу кількість екстрагованого білка і як вичавити якомога більше білка з культури.
Проект називається AlfaMax Bioraf, і в травні були зроблені перші лабораторні екстракції білка на 30 генетично різних лініях люцерни. Білки витягуються шляхом приготування соку зі свіжого рослинного матеріалу. Нагрівання зеленого протеїнового соку до температури більше 80 ° з призводить до осадження білків.
Обложені білки потім можуть бути зібрані центрифугуванням, а інша частина соку може бути використана в бродильних чанах для виробництва біогазу. Частину, що залишилася м'якоть також можна використовувати як корм для жуйних тварин.
В даний час є хороший бізнес-приклад для фермерів, які хочуть бути менш залежними від дорогої органічної сої. Одна з цілей проекту-оптимізувати процес, щоб бути конкурентоспроможним зі звичайним виробництвом сої.