під Кропивницьким вирощують горіхи з червоним ядром
На території Кіровоградської області місцевий ентузіаст вирощує унікальний волоський горіх , що має червоне ядро.
Раніше такі горіхи вважалися дефектними у всьому світі. Але вчені з Каліфорнії провели масштабну роботу і реабілітували опальний горіх. Вони довели, що такий колір ядра з'явився не внаслідок якого-небудь захворювання, а обумовлений генетично. Червоний колір ядра став результатом перезапилення цілого ряду різних сортів.
Схожий сорт був виведений українськими вченими Нікітського ботанічного саду. Він отримав назву»Пурпурний".
На сьогоднішній день горіхи сорту «Пурпурний» коштують набагато дорожче звичайних білих сортів. Великою популярністю вони користуються у рестораторів, які використовують їх для приготування солодощів і салатів.
Незважаючи на збалансований солодкуватий смак і регулярну високу врожайність (68,8 ц./га.) цього горіха, споживач більше звик до традиційного білого горіха.
Що стосується продажу на експорт, то тут ринок хоче бачити тільки білий горіх. Але і горіх незвичного кольору, що має високі смакові характеристики здатний завоювати зовнішній ринок, вважає фермер Олександр з Кіровоградської області, який обробляє червоний горіх.
В даний час є одним з небагатьох фермерів, які вирощують горіх з червоним ядром. Як каже аграрій, сьогодні для експорту цієї продукції необхідно, щоб її смакові характеристики здобули перемогу над стандартами Євросоюзу.